“Sıfır Atık”; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşumunun engellenmesi veya azaltılması, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanılmasını kapsayan atık yönetim felsefesi; kültürel, ekonomik ve sosyal gelişimin elde edilmesi için atıkların yaşam döngüsünü dikkate alan bir yaklaşım biçimidir.

Gelişen dünyayla birlikte hammadde ihtiyacı da artmaktadır. Doğal kaynaklarımız hızla tükenmektedir. Tüm canlılar döngüsel ekosistemin bir parçasıdır ve birbirleriyle etkileşim halindedirler.  Canlılığın devamı için dolayısıyla kaynaklarımızı korumak ve atık miktarını azaltarak döngüye katkı sağlamak için “Sıfır Atık Projesi”ni hayata geçirmek kaçınılmaz olmuştur.

Kırıkkale üniversitesi olarak Üniversitemiz bünyesinde Sıfır Atık Koordinatörlüğü kurulmuş olup üniversitemiz personeli ve öğrencilerine bu bilinci aşılayıp çevre kirliliği ve atık tüketimi konusunda  çevreye daha duyarlı bir toplum haline gelmeyi amaçlamaktadır.

 

Üniversite Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planı oluşturularak, 12.07.2019 tarihli ve 30829 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında, il sınırlarında mahalli idareler ile bina ve yerleşkeler tarafından uygulanacak sıfır atık yönetim sisteminin gerek yerel gerekse de ulusal ölçekte stratejik bir bütünlük içinde sürdürülebilirliğini ve verimliliğini sağlamak için bir çerçeve oluşturulması amaçlanmaktadır.